Powered By Blogger

Κυριακή 5 Ιουνίου 2016

Συνέντευξη από τον Προπονητή ακαδημιών της ομάδας του Αστέρα Αγίου Δημητρίου, Κώστα Αντωνόπουλο.

Ο Έλληνας τεχνικός της ομάδας του Αστέρα Αγ. Δημητρίου μας μίλησε για το News Dominator και τον Μιχάλη Μαχαίρα σε μία αποκλειστική συνέντευξη.
download
Δημ. : Κώστα, καλησπέρα. Να σε ρωτήσω,εν μέσω της δύσκολης οικονομικής περιόδου που βιώνουμε, στέλνουν τα παιδιά τους οι γονείς, ώστε να ασχοληθούν με κάποιο άθλημα;  
Coach: Σαφώς και παρόλη τη δύσκολη οικονομική περίοδο που βιώνει η χώρα μας, οι γονείς στέλνουν τα παιδιά τους σε διάφορα αθλητικά σωματεία. Είτε αυτό είναι μπάσκετ, ποδόσφαιρο, πολεμικές τέχνες ή οτιδήποτε άλλο. Οι γονείς θα κοιτάξουν να στερηθούν κάτι άλλο ώστε να μην λείψει απ’ το παιδί κάποια αθλητική δραστηριότητα(αν βέβαια το επιθυμεί και το ίδιο το παιδί). Τα περισσότερα αθλητικά σωματεία την εποχή αυτή και εξαιτίας της οικονομικής κρίσης κάνουν κάποιες ειδικές τομές ή ευκολίες στην καταβολή των συνδρομών για ανέργους ή πολύτεκνους.
Δημ. : Μιλησε μας για τη χρησιμότητα, του να αθλείται κάποιος από μικρή ηλικία.
Coach: Τα οφέλη του να αθλείται κάποιος από μικρή ηλικία είναι αρκετά. Πνευματικά αλλά και σωματικά. Σε πρώτη φάση κοινωνικοποιείται μαθαίνοντας να συναναστρέφεται με άλλα παιδιά της ηλικίας του, να κάνει φίλους και να μάθει να μοιράζεται. Μαθαίνει από νεαρή ηλικία τη σημασία της ομαδικότητας, της συνεργασίας, της πειθαρχίας αλλά και του σεβασμού. Βοηθά και στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του παιδιού, καθώς βρίσκεται στην «κρίσιμη» ηλικία. Διδάσκει στα παιδιά να έχουν υπομονή και επιμονή για να πετύχουν τους στόχους τους. Στοιχεία τα οποία θα τον/την ακολουθούν καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Στις διαπροσωπικές τους σχέσεις (οικογένεια, φίλους, συντρόφους) αλλά και στα επαγγελματικά τους μελλοντικά, μετά το σχολείο και τις σπουδές. Αποκτούν αθλητική παιδεία, και μαθαίνουν τη σημασία και αξία του «ευ αγωνίζεσθαι». Μαθαίνει τρόπους να διασκεδάζει, ενώ παράλληλα γυμνάζεται χωρίς τεχνολογικά μέσα της εποχής. Επίσης τους κρατάει μακριά από ναρκωτικά και άλλες καταχρήσεις όπως το τσιγάρο. Τώρα όσον αφορά σε σωματικό επίπεδο μαθαίνουν να χειρίζονται το σώμα τους, βελτιώνουν την ισορροπία τους, δυναμώνουν και μαθαίνουν τον οργανισμό τους στο τρόπο ζωής, που λέγεται άθληση. Βελτιώνουν τη σωματική τους υγεία αλλά εκπαιδεύουν το μυαλό τους, ώστε να αντιλαμβάνονται πιο εύκολα διάφορες καταστάσεις.
Δημ. : Τέλος, θες να μας πεις δύο λόγια για τη νοοτροπία του προπονητή και τη σχέση του με τους αθλητές.
Coach: Πολλοί προπονητές έχουν τη νοοτροπία πως πρέπει να φέρνουν θετικά αποτελέσματα προς θυσία. Έτσι παραμελούν να διδάξουν τη σωστή τεχνική των αθλημάτων και το πιο σημαντικό, παραμελούν την πνευματική και ψυχική υγεία του παιδιού. Στις πολύ μικρές ηλικίες καλό θα ήταν οι προπονητές να συνειδητοποιήσουν πως είναι περισσότεροι παιδαγωγοί παρά προπονητές. Και όσο για το αθλητικό κομμάτι να δώσουν βάση στη τεχνική του κάθε αθλήματος και όχι στο αγωνιστικό αποτέλεσμα. Για έναν νεαρό αθλητή, ο προπονητής συνήθως είναι πρότυπο και είδωλο. Μέσω της προπόνησης δημιουργείται μια σχέση εμπιστοσύνης και σεβασμού μεταξύ του προπονητή και των αθλητών. Ο προπονητής είναι πάντα δίπλα τους σε ό,τι χρειαστούν. Είτε αυτό είναι κάποια διευκρίνιση σε θέματα του αθλήματος, είτε για ψυχολογική υποστήριξη σε θέματα εκτός αθλήματος. Είναι μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή σχέση που όσοι δεν έχουν ζήσει δύσκολα θα το κατανοήσουν.
Κώστα σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την ευχάριστη κουβέντα που είχαμε. Εύχομαι ό,τι καλύτερο στην καριέρα σου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιο σας θα είναι χρήσιμο για όλους